Crònica de la sortida en veler per descobrir l’espai de custòdia marina de Canyons del Maresme

Publicat 22 de Setembre de 2015 in General - 1 comment - 0

El dissabte 19 de setembre s’ha realitzat una sortida amb veler a l’àrea dels Canyons del Maresme. Els afortunats han estat els organitzadors i els guanyadors, i acompanyants, de la 2ª edició del concurs de fotografia Wiki Loves Earth, organitzat per Arrèlia i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

A les 10h del matí s’han trobat al Port de Sant Feliu de Guíxols, on els han rebut la Lara, guia de SUBMON, i el Pere, patró de l’embarcació. Una vegada a bord del veler TARGUI II i donades les explicacions bàsiques de seguretat i funcionament, han iniciat la navegació per descobrir els valors ecològics d’aquesta zona i aprendre com s’estudien les poblacions de cetacis.

Foto 19-09-15 14 45 52 copia  Submon_MiquelPons (16)

La Lara ha explicat el projecte de custòdia marina que SUBMON duu a terme a l’espai de Canyons del Maresme, així com els valors biològics que presenta aquesta zona gràcies a la matèria orgànica que els canyons submarins transporten pendent avall. També ha explicat les característiques dels principals cetacis que, amb sort, es podrien albirar: dofí llistat, dofí mular, dofí comú, cap d’olla gris i rorqual comú, així com les claus per identificar-los i tots els dubtes i curiositats que els participants han volgut saber. Com a novetat, també s’ha explicat el projecte de #PeixDeCustòdia, iniciativa que reb el suport de la Generalitat de Catalunya per fomentar un consum responsable de peix capturat en aquesta àrea i de forma sostenible.

Acompanyats d’un sol esplèndid i una mar tranquil·la, i amb moltes ganes de trobar-se amb algun dofí, s’han cobert les posicions necessàries per poder realitzar l’estudi de cetacis i obtenir dades vàlides. S’han fet torns d’una hora a la proa, al pal major, amb el GPS i amb els fulls d’esforç, on cada 20 minuts s’han anat recollint les dades referents al rumb i posició del veler, presència d’altres embarcacions, estat de la mar, etc.                                                                                                 Foto 19-09-15 14 47 53 copia   esforç i GPS

A mig matí ha arribat la sort i s’ha albirat un dofí saltant a l’horitzó, lluny, i poc després dos dofins llistats s’han apropat a la proa, primer un i després l’altre, i s’han deixat observar de ben a prop. Els participants han anotat les dades referents a l’albirament, amb ajuda de la guia, i s’ha continuat la navegació per sobre el Canyó de Blanes. Amb el mar una mica més mogut s’ha arribat a la punta del canyó, unes 9 milles mar endins i, havent dinat, s’ha iniciat la tornada.

A la tarda el veler s’ha apropat més a la costa, permetent gaudir de les cales amb aigües cristal·lines, les petites coves i els penya-segats que hi ha entre Tossa i Sant Feliu, i finalment s’ha arribat a port. No s’han tornat a albirar més cetacis, però s’ha pogut gaudir d’un dia de navegació a la zona de custòdia on SUBMON treballa per implicar els diferents usuaris en la seva conservació. Els convidats han participat en la recollida de dades per a l’estudi de cetacis i han conegut la biodiversitat de l’àrea i la feina que s’hi fa per a conservar-la.

Foto 19-09-15 17 26 59 copia Foto 19-09-15 14 46 39 copiaFoto 19-09-15 17 25 50 copia

About The Author

1 comment

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *