Warning: Use of undefined constant MSW_WPFM_FILE - assumed 'MSW_WPFM_FILE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/submon15/public_html/canyonsdelmaresme.cat/wp-content/plugins/wordpress-file-monitor/wordpress-file-monitor.php on line 39
Custòdia Marina | Canyons del Maresme

Espai de custòdia

Home / Custòdia Marina

Què és la custòdia marina

La custòdia marina es defineix com “una estratègia que intenta generar la responsabilitat dels organismes competencials i dels usuaris del medi marí en la seva conservació i en el bon ús dels seus recursos naturals, culturals i paisatgístics”.

A Catalunya les entitats que desenvolupen projectes en aquest àmbit  s’agrupen dins de la XCT (Xarxa Custòdia Territori) i el GTCM (Grup Treball Custòdia Marina).

Projecte de custòdia

L’any 2002 i com a resultat del “Proyecto Mediterráneo – Zonas de especial interés para la conservación de los cetáceos en el mediterráneo español” investigadors de la Universitat de Barcelona va identificar una zona al voltant dels canyons submergits de  la costa del Maresme amb elevada presència de cap d’olla gris (Grampus griseus). Aquesta àrea va ser anomenada “Canyons del Maresme” i proposada com a ZEPIM (Zona Especialment Protegida d’Importància pel Mediterrani)

“Identificación de las áreas de especial interés para la conservación de los cetáceos en el Mediterráneo español” – Dirección General de Conservación de la Naturaleza, Ministerio de Medio Ambiente. Sector Norte, Universitat de Barcelona”

L’any 2008 SUBMON va iniciar un seguit d’activitats d’estudi sobre la població de cap d’olla gris de la zona, i a partir del 2009, i com a entitat de custòdia, a través de la resolució de la Generalitat de Catalunya de MAH/1450/2009, de subvencions per a la promoció i consolidació de la custòdia del territori als espais naturals de Catalunya, va donar el tret de sortida a un projecte per tal de custodiar l’àrea, amb l’objectiu principal de promoure’n la seva protecció i conservació, a través de la voluntat social i dels sectors d’usuaris de l’espai.

Des d’aleshores aquest espai de custòdia ha esdevingut cada cop més important les comarques adjacents del Barcelonès, El Maresme i La Selva.

L’aplicació d’estratègies de custòdia marina a l’àrea de Canyons del Maresme, continuen amb  el suport del Departament de territori i Sostenibilitat mitjançant l’ajut per a dur a terme: Consolidació del projecte de custòdia marina als canyons del maresme-implementant el valor afegit dels productes de pesca i la sostenibilitat a l’oferta turística (resolució TES/2315/2012)

Àmbit del Projecte

L’àrea de custòdia marina presenta una extensió d’uns 2.300 Km2 i està formada per una zona de Canyons submarins  i una zona més costanera on hi trobem dues praderies de posidònia (Posidonia oceanica) incloses dins la Xarxa Natura 2000-ES5110017 Costes del Maresme.

La seva projecció terrestre abasta totes les poblacions entre les ciutats de Barcelona i Blanes.

Té una longitud de 30 milles nàutiques i una amplada mar endins que arribarà les 12 milles nàutiques.

A la zona situada enfront de Barcelona, al marge de la plataforma continental és molt suau i es troba a uns 100m de profunditat.

A la zona del Maresme aquesta té uns 21 km d’amplada mitjana i la vora és abrupte en el flanc occidental del canyó de Blanes, mentre que en la resta pot ser tant de pendent suau com abrupta, trobant-se a profunditats d’entre 80 i 160 m.

Més allunyats de la costa, hi trobem tres canyons submarins amb profunditats considerables. Dos d’ells, el canyó del Besòs i d’Arenys, no arriben a tallar la plataforma continental però presenten unes  fondàries de fins a 1500 m. L’altre, el canyó de Blanes, sí que talla la plataforma acostant-se a tan sols 5 Km de la costa i arribant  a profunditats de fins a 1800 m.