Warning: Use of undefined constant MSW_WPFM_FILE - assumed 'MSW_WPFM_FILE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/submon15/public_html/canyonsdelmaresme.cat/wp-content/plugins/wordpress-file-monitor/wordpress-file-monitor.php on line 39
#ProjecteGrampus | Canyons del Maresme

#ProjecteGrampus

Home / Custòdia Marina / #ProjecteGrampus

SUBMON amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, duen a terme un estudi de la població de cap d’olla gris (Grampus griseus) als canyons submarins del Maresme. L’objectiu és conèixer l’ús que l’espècie fa de l’hàbitat, saber si són residents a l’àrea o bé si en fan un ús tan sols estacional, saber quants individus hi ha i com s’estructuren socialment els seus grups.

El cap d’olla gris (Grampus griseus) és una de les espècies menys conegudes i estudiades del Mediterrani i actualment es troba catalogada com a Data Deficient a la Llista Vermella de la UICN.

Es tracta d’una espècie identificada com a indicadora dins els programes de monitorització i seguiment de les poblacions de cetacis en aigües espanyoles, dins el marc de l’estratègia marina europea. A la demarcació Llevantina-Balear s’ha proposat la població al Mediterrani occidental com a unitat de gestió per al control i seguiment.

Fotografia d’un exemplar de cap d’olla gris (Grampus griseus) a les nostres costes.

Des de l’any 2009 SUBMON ve realitzant una campanya anual de recopilació de dades sobre el cap d’olla gris als canyons del Maresme i al Canyó de La Fonera, a Palamós. De forma paral·lela, s’ha anat recollint informació sobre les pràctiques pesqueres a la zona i anàlisis de continguts estomacals, per conèixer les potencials preses i els possibles problemes de conservació d’aquesta població de cap d’olla a l’espai de custòdia.

Localització de la zona d’estudi: Canyons del Maresme i de Palamós, Catalunya.

Gràcies a la col·laboració de Fundación Biodiversidad, es duran a terme dues campanyes de forma més intensiva a l’any 2015, una a l’estiu i una altra a l’hivern.

Amb el #ProjecteGrampus s’ampliarà la informació fins ara recollida amb la finalitat de:

• Contribuir a millorar l’estatus de conservació de les poblacions del cap d’olla gris al Mediterrani occidental.

• Obtenir informació sobre presencia, abundància i estacionalitat del cap d’olla gris a la demarcació llevantina-balear.

• Augmentar la sensibilització a la zona sobre l’estat de les poblacions de cap d’olla gris associades a canyons submarins davant la costa catalana.

Les campanyes d’investigació consisteixen en censos dels animals mitjançant la metodologia “distance-sampling”, que consisteix en establir transsectes visuals i acústics a les dues zones abans mencionades. A més, es treballarà amb altres grups per comparar catàlegs de fotoidentificació i per impulsar, conjuntament amb el MAGRAMA, un canvi de categoria de l’espècie al Catàleg nacional d’Espècies Amenaçades.

D’altra banda es realitzarà una campanya de sensibilització, que consistirà en repartir fulletons informatius entres els clubs nàutics i en fomentar l’ús de les plataformes ciutadanes “citizenscience” per obtenir informació sobre l’espècie (Facebook, Twitter, web observadores del mar i aquesta mateixa web de canyonsdelmaresme.cat)

Fotografia d’albiraments i recollida de dades a bord d’embarcacions col·laboradores.