Warning: Use of undefined constant MSW_WPFM_FILE - assumed 'MSW_WPFM_FILE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/submon15/public_html/canyonsdelmaresme.cat/wp-content/plugins/wordpress-file-monitor/wordpress-file-monitor.php on line 39
Les fanerògames marines | Canyons del Maresme

Les fanerògames marines

Home / Els Canyons del Maresme / Les fanerògames marines

La zona compresa entre els canyons i la costa es caracteritza per la presència de dues praderies de posidònia, dins d’un espai ja inclòs a la Xarxa Natura 2000.

Les fanerògames marines són plantes que formen un ecosistema únic. La seva conservació és de vital importància tant per a la reproducció de les espècies marines com per al manteniment de la qualitat de les aigües.

Al litoral català podem trobar tres espècies de fanerògames marines:

  L’espècie més abundant al litoral del Maresme és la posidònia (Posidonia oceanica) una fanerògama marina, endèmica del mar Mediterrani, que es troba preferentment sobre substrat tou i que forma praderies o alguers que es distribueixen  des de la superfície fins a més de 40 metres de fondària.

  Posidonia oceanica

  Cymodocea nodosa

  Zostera noltii

  Aquesta espècie juga una paper clau en tota una sèrie de processos geomorfològics i ecològics, com el reciclatge de nutrients al reduir l’hidrodinamisme, la millora de l’estabilitat del sediment, el subministrament d’aliment per a la fauna herbívora i sobre tot el fet que és un hàbitat protector i de  cria per a moltes espècies, algunes d’elles d’interès pesquer.

  Es considera que la posidònia forma un dels hàbitats amb més biodiversitat del Mediterrani, de la que depenen en la seva majoria més de 1000 espècies d’animals i 400 de vegetals.

  La posidònia és una espècie i un hàbitat protegit.

  A l’àmbit europeu es considera un hàbitat de protecció prioritària (DH 92/43/CEE). A l’estat espanyol està dintre del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial ( RD 139/2011). En el cas concret de Catalunya es considera una espècie protegida per l’Ordre del 31 de Juliol de 1991 i un hàbitat protegit als efectes de pesca (Llei 2/2010).

  En concret l’article 29, considera a totes les fanerògames marines com a zones de protecció pesquera amb la finalitat d’afavorir la protecció, la cria i la reproducció dels recursos marins amb interès pesquer.

  Praderies de fanerògames marines del Maresme (Cartografia ©ICC – Direcció General de Pesca i Afers Marítims)