Consells per consumir peix

Home / Peix de Custòdia / Receptari Peixos / Consells per consumir peix

En aquest apartat trobareu uns consells que us permetran saber quan esteu comprant peix fresc de bona qualitat i consells per a la seva conservació una vegada arribeu a casa. Autora: Núria Bàguena

COMPRAR PEIX FRESC.

Peix sencer:

  • L’olor: L’olor és molt important. Ha de ser olor a fresc, agradable, similar a les algues de mar.
  • La vista: El peix ha de tenir els ulls brillants, bombats i transparents. Per contra, si el peix no és fresc té els ulls opacs, enfonsats, arrugats i a vegades fins i tot vermells.
  • Les brànquies: Les brànquies, o ganyes, han de ser d’un color uniforme, vermell o rosat, i han de ser humides al tacte. Quan el peix està passat, aquestes són grises i fan pudor.
  • Escates: El peix fresc té les escates ben adherides, excepte en algunes espècies concretes, com les sardines, on surten amb facilitat.
  • La pell: La pell ha d’estar ben tensa i tirant, i quan el peix està acabat de pescar, presenta coloracions irisades o metàl·liques de colors vius. Quan està passat, la pell està descolorida i no presenta brillantor.
  • El cos: Ha de ser rígid i elàstic, i ho podem comprovar amb el tacte: Si pressionem suaument amb els dits, no ha de quedar marca. En canvi, quan el peix no és fresc, els dits s’enfonsa i deixen marca.
  • L’abdomen: Ha d’estar sense deformar, sense inflar i sense trencar. El peix passat té un abdomen bombat i flàccid.
  • Vísceres: Quan s’obre el peix fresc, les vísceres han d’estar unides i netes, sense rebentar i ben adherides a la cavitat abdominal.
Peix a rodanxes:
L’espina: La columna vertebral o l’espina ha d’estar ben enganxada a la carn i a la pell.
La carn: La carn ha de tenir un color uniforme i brillant viu, sense coloracions variades.
CONSERVACIÓ DEL PEIX
L’ideal és que passi el menor temps possible entre que el peix es pesca a la barca i arriba al lloc de venda.
Des de la compra fins a casa tampoc ha de passejar gaire, per poder-lo posar a la nevera com més aviat millor.
El consell per a la conservació és que no estigui a la nevera més d’un dia, màxim dos. S’ha de guardar net i tapat, i només es pot congelar el peix molt fresc, i sempre sense vísceres.
PROPIETATS NUTRITIVES:
– El peix és una excel·lent font de proteïnes, especialment de lisina.
– És molt ric en sals minerals
– També és molt ric en elements com el fòsfor, el magnesi, el coure, el ferro i el iode.
– Conté vitamines del grup A i B, i el peix blau també del grup D.
-La seva quantitat d’hidrats de carboni és molt baixa, gairebé insignificant.
– Les calories que conté depenen de l’espècie de peix, de l’època de l’any, de l’edat del peix i de la seva alimentació.