LLUÇ farcit de verduretes (Merluccius merluccius)

Publicat 10 de setembre de 2015 in Peixos - 0 comments - 1
Autor: Núria Bàguena

LLUÇ FARCIT DE VERUDRETES AMB SALSA DE SAFRÀ

INGREDIENTS

(4-5 racions)

1kg de lluç
2 alls
200g de porros
200g de xampinyons
100g de pastanaga
100ml de suc de llimona
200ml de vi blanc
100ml de fumet
25g de mantega
1g de safrà
Oli d’oliva
Sal i pebre

PREPARACIÓ

  • Escateu, traieu les vísceres, les aletes i la cua del lluç, i filetegeu en dos lloms
  • A part, per preparar el farciment, peleu i piqueu molt menut el porro i l’all i fregiu-ho en una paella. Afegiu-hi la pastanaga pelada, rentada i picada a daus molt petits, i deixeu coure cinc minuts. Afegiu  els xampinyons tallats a làmines fines, i la meitat del vi blanc.
  • Saleu al gust i deixeu coure cinc minuts, i reserveu-ho colat.

CUINAR EL PLAT

  • Poseu el farciment a sobre d’un dels lloms del lluç preparat.
  • Poseu 2 cullerades d’oli d’oliva en una plata de forn. Col·loqueu un dels lloms del  lluç amb la pell a sota i per sobre poseu el farciment, que quedi ben cobert per una bona capa, i amb cura poseu l’altre llom de lluç a sobre amb la pell cap a fora. Per damunt, ruixeu amb oli i la resta de vi blanc.
  • Feu-ho coure al forn, prèviament escalfat a 180 ºC, durant 15 minuts.
  • Per fer la salsa de safrà, torreu el safrà embolicat amb paper d’alumini en una paella calenta durant 2 ó 3 minuts, i després el piqueu en un morter i el diluïu  amb una mica de fumet.
  • Poseu-ho al foc i feu reduir, i un cop fet afegiu-hi una mica de sal i 25 g de mantega, i així us quedarà una salsa brillant i untuosa.
  • Serviu el lluç farcit en talls de 8-10 cm, i per sobre banyeu amb la salsa de safrà.
23.- lluç farcidet de verduretes.

Imatge de dos lloms farcits a punt ser tapats amb els dos altres lloms

De lluç n’hi ha tot l’any, encara que la millor temporada és la primavera i l’estiu. El lluç s’ha de cuinar bé, no es recomana menjar-lo cru perquè acostuma a tenir paràsits i ha d’estar ben cuinat. És un dels peixos que presenta més possibilitats i hi ha moltes receptes: bullit, fregit, farcit, al forn, amb tomàquet, amb samfaina…I les cocotxes de lluç són molt valorades, és un plat molt conegut dels bascos.

 

 

About The Author

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *