Sípia solsida i romesco de sípia amb patates (Sepia officinalis)

Publicat 17 d'abril de 2015 in Peixos - 23
Núria Bàguena

ROMESCO DE SÍPIA AMB PATATES

INGREDIENTS
(4 racions)

400 g sípia
750 g patates
1 cabeça d’alls
1 llesca de pa
2 tomàquets
1 pebrots de romesco (nyora)
1 bitxo
100 g d’ametlla torrada picada
1 bitxo fregit
50 ml d’oli
Sal al gust

PPREPARACIÓ

• En una cassola amb oli fregiu el pa i reserveu-lo. En el mateix oli i successivament fregiu-hi els alls, els pebrots de romesco, el bitxo i els tomàquets, i aneu-los reservant.
• Feu una picada amb les ametlles torrades pelades i tots els ingredients que heu fregit. Els pebrots s’han de partir pel mig i s’ha d’extreure la polpa de dins, com si els repeléssiu.
• Netegeu la sípia i talleu-la a daus.
• Peleu les patates i reserveu-les en un bol amb aigua perquè no ennegreixin.

CUINAR EL PLAT

• Poseu la picada feta a la cassola amb una mica d’oli, fregiu-la una mica, uns dos minuts i afegiu-hi la sípia neta i tallada. Doneu-hi quatre voltes i cobriu-ho d’aigua. Feu-ho coure uns 20 minuts.
• Mentrestant peleu les patates, talleu-les a daus, poseu-les a la cassola amb la sípia i feu-les coure uns 10 o 15 minuts.

Aquesta recepta es pot fer amb escrita o rajada i és de la zona de Tarragona

Núria Bàguena

SÍPIA SOLSIDA

INGREDIENTS
(4-racions)

750 g sípia
5 cebes
100 ml oli d’oliva
Sal i pebre
optatiu: all i pebre vermell

PPREPARACIÓ

• Netegeu i talleu la sípia a daus.
• Peleu i talleu la ceba ben fina.

CUINAR EL PLAT

• Poseu la sípia i la ceba en cru en una cassola, afegiu-hi un bon raig d’oli i tapeu-ho.
• Feu-ho coure a foc lent durant 20 o 30 min, o fins que la sípia estigui tendra.
• Salpebreu un cop cuit (perquè la sal endureix la sípia i no la deixa coure bé).

Optatiu: al final de la cocció, afegiu l’all picat i un pols de pebre vermell.

Aquesta recepta és dels pescadors del Montsià, és molt antiga i molt fàcil de fer. La sípia fa els arrossos molt bons, la dita popular ens diu que el calamar estova l’arròs i la sípia el millora.  

Núria Bàguena

sosenga de sípia

INGREDIENTS
(4-racions)

500 g sípia
300 g cebes
10 g de pa
50 g ametlles torrades
10 ml vinagre
1/4 manat julivert
20 fulles marduix
4 fulles sàlvia
1 cc gingebre
1 cc pebre
10 brins de safrà
Sal al gust
50 ml d’oli
Sal al gust

PPREPARACIÓ

  • Netegeu bé les sípies, bulliu-les amb aigua i després talleu-les en trossets.
  • Feu una picada amb les potes de la sípia, el pa torrat i mullat amb vinagre, les ametlles torrades i pelades, el julivert, el marduix, i la sàlvia (escaldada).
  • Piqueu-ho molt bé i afegiu-hi gingebre, pebre i safrà.

CUINAR EL PLAT

  • Sofregiu  molta ceba.
  • Deixateu  la picada amb un xic d’aigua i poseu-la a la cassola amb el sofregit de cebes i les sípies.
  • Deixeu-ho coure tot junt.
  • Si convé afegiu-hi una mica d’aigua. Ha de quedar un plat espès.

 

sosenga de sípia

Aquesta recepta és de cuina medieval catalana, i a la recepta original hi diu que també es pot fer amb calamar o amb llagosta. Les espècies catalanes medievals més comunes per cuinar eren el pebre, la canyella, el clau, el gingebre i el safrà, i les herbes com el julivert, la menta, l’alfàbrega i el marduix.  

 

 

 

 

 

About The Author