Verat marinat i verat amb papillota (Scomber scombrus)

Publicat 30 de juny de 2015 in Peixos - 10
Núria Bàguena

VERAT AMB PAPILLOTA

INGREDIENTS
(4 racions)

4 verats d’ull gros
100 ml d’oli d’oliva verge
4 branques de julivert (les fulles)
3 g de curri en pols
Sal i pebre al gust

PREPARACIÓ

  • Netegeu el peix i feu dos filets ben polits.

CUINAR EL PLAT

  • Poseu els dos lloms del verat amb la pell a sota en un motlle de papillota o sobre un paper especial per coure en papillota.
  • Salpebreu al gust i afegiu el curri en pols, el julivert picat i un bon raig d’oli d’oliva.
  • Tanqueu o tapeu el peix i feu-lo coure al forn, pre escalfat a 180-200ºC, uns 7 ó 8 minuts. El temps depèn sempre del gruix del peix.
El verat és un peix blau molt gustós, i ha estat considerat un peix humil durant molt de temps, però ara és un dels peixos que recomanen pels omega 3 que conté. És fàcil de cuinar i de treure-li les espines, i es pot cuinar escabetxat, fregit i al forn, com en aquesta recepta

 

Núria Bàguena

VERAT D'ULL GROS MARINAT

INGREDIENTS
(4 racions)

4 veratsd’ull gros
1 suc de llimona
1 culleradeta de pebre vermell
Sal i pebre negra
All i julivert picats

PREPARACIÓ:

  • Netejar i treure espina als verats, deixeu els lloms ben polits.
  • Feu el suc de llimona.
  • Piqueu l’all i el julivert.
  • Poseu els lloms de verats, amb la pell a sota, en una safata per anar al forn, saleu-los i afegiu el pebre negra i el vermell.
  • Ruixeu-los amb llimona, sal i deixeu marinar 30 minuts

CUINAR EL PLAT:

  • Afegiu un raig d’oli.
  • Feu-ho coure a la cassola o al forn, prèviament escalfat a 180-200ºC, uns 7 ó 8 minuts.
  • El temps depèn sempre del gruix del peix.
  • Quan gairebé estiguin cuits, afegiu l’all i juliverts picats

Aquest plat de verat és un plat de pescadors. Cuinat a la cassola, es feia a la nit, just abans de sortir a pescar, a la zona de Cadaquès.

Núria Bàguena

ASMARRIS DE VERAT

INGREDIENTS
(4 racions)

1kg de verat
1/2 ceba
2 tomàquets
2 nyores
2 llesques de pa
2 alls
Oli, sal i pebre al gust

 

PREPARACIÓ:

  • Netegeu el peix i salpebreu-lo.
  • En una cassola o paella amb oli fregiu les llesques de pa, i un cop enrossides les retireu i reserveu.
  • Escaldeu les nyores, les escorreu, les obriu i els hi retireu les llavors. Amb l’ajut d’un ganivet repeleu la polpa, deixant la pell ben neta.
  • En un morter piqueu l’all, pelat, després afegiu el pa que heu fregit i piqueu-ho, i afegiu la polpa de nyora.

CUINAR EL PLAT:

  • Feu un sofregit de ceba i tomàquet, i afegiu el peix i la picada.
  • Coure tapat 5-7 minuts, tot i que el temps varia segons la mida i el gruix del peix.

És una menja típica de pescadors que feinegen de Garraf cap a baix. Es tracta d’una cassola de peix amb una picada, manera de fer els peixos que sovint trobem fins al Delta de l’Ebre.

About The Author